onsdag 11 juli 2012

Hopplöst förälskad

För Hjalmar Söderberg tycks det ha handlat om "köttets lust och själens obotliga ensamhet" vad han än skrev om. Hittade en biografi om den kvinna som sägs ha varit upphov till alltsammans, nämligen en Maria von Platen, skånsk adelsfru som lämnade man och barn för att få leva i Stockholm bland konst och litteratur. 

Von Platen lär i Stockholm ha haft en sällsam förmåga att attrahera den ena författaren efter den andra, Söderberg var bara en av dem hon på eget initiativ inledde ett inte särskilt långt förhållande med. För honom blev hon hans livs kärlek, verkar det som,  medan han kanske inte betydde fullt så mycket för henne.  Biografin, "Ett liv på egna villkor" av Kurt Mälarstedt  visar att Maria von Platen stått modell både för Gerturd i pjäsen med samma namn, för Fru Gregorius i "Doktor Glas" och för Lydia i "Den allvarsamma leken". Alla dessa porträtt visar samma sak:

en kvinna som vill leva sitt eget liv och som blir respekterad och älskad för det, och en ledsen och ytterst medkännande författare därtill.

Nu förstår jag varför Doktor Glas kunde begå mord för att låta Fru Gregorius slippa sitt äktenskap; författaren ville göra allt för sin musa.


söndag 8 juli 2012

Juholt vs Löfven

Juholt var en god retoriker sades det, medan det lika ofta sägs att Löfven inte är det.

Men medan förtroendet för Juholt var i botten är det för Löfven i toppen.

Vad ska man säga om det?

Kanske hade "tråkige" Löfven inte blivit riktigt lika populär,

utan "glade" föregångaren Juholts alla ledsamma tillkortakommanden.

Vad skönt att det är han, säger folk, nu är det match igen;

retorikern fick gå hem, retoriken gjorde det inte.



måndag 2 juli 2012

Stumt

Poeten skriver

du läser.

Släpp att du är dum

om du inte begriper

vad poeten skriver.