tisdag 24 april 2012

Skön litteratur

Publicerade här ett inlägg om Anders Behring Breivik där jag drog en parallell till huvudpersonen i Pär Lagerkvists roman Dvärgen. Inlägget försvann då jag av misstag tryckte på fel knapp. Det hela gick ut på att jag såg likheter mellan dvärgen och ABB. Kommer av detta att tänka på Leif Alsheimer, jurist och lärare vid Handelshögskolan i Jönköping,  som blev känd för att ha integrerat skönlitteratur i kurslitteraturen för jurister. Han upptäckte att studenterna inte visste  vem Kafka var  och följaktligen inte heller vad kafkastämning var. Det fick de lära;  Alsheimer  serverade en lång lista på romaner att läsa för Godkänt på juristutbildningen. Projektet finns redovisat i Bildningsresan som kom ut för några år sen. Bildning och utbildning hör ihop var budskapet.

Dvärgen 1944, en studie i ondska, står sig än.

måndag 9 april 2012

I blåsväder

Författaren Günter Grass är i blåsväder efter att ha låtit publicera en dikt där han menar att Israel lika väl som Iran bör få sina kärnvapen under internationell kontroll. Resultat: Grass beviljas inte längre inresetillstånd i Israel.

Det går inte att kritisera Israel som det går att kritisera andra länder, menar folk i en flod av kommentarer. Min reflektion: Visst går det att kritisera Israel. Om man är beredd på svar på tal.

Israelerna är kolonister som tränger undan ett annat folk, precis som amerikanerna i ett tidigare skede trängde undan indianerna, engelsmännen aboriginerna...

Skillnaden och problemet nu: kärnvapen. Silkesvantarna på, tack.





fredag 6 april 2012

"Förändra dig inte."

Förändra dig inte
fördjupa dig 
djupare
känslig som stenen

Detta är en dikt av Bo Carpelan som jag haft i huvudet sen början av åttiotalet. Jag tycker om dikten för att den så suveränt talar om att vara sig själv.